To tart or not to tart?


I think desserts are by far the happiest moment of a meal, the sweet ending. That’s why this time when we were having some friends over on the holidays for lunch, I decided with my momma to make a fresh raspberry tart based on Nigella Lawson‘s amazing Bakewell tart, pretty, easy and yummy!

Los postres son por mucho la parte más feliz de una comida para mí, el dulce final. Por eso, esta vez que invitamos a unos amigos a comer a la casa decidí con mi amá (así les dicen a las madres en el país vasco, me gusta porque tiene un toque ranchero!) hacer una tarta Bakewell  de frambuesas, basada en la receta de Nigella Lawson

I love this tart because it’s very simple, I call it a “non-baking person proof”, and also because I think raspberriers are a-mazing. They make a pretty pattern when you slice it, it’s like a dessert flag: almonds, raspberries, almonds. I hope you decide to make it at home and get your sweet ending!

Me encanta esta tarta porque es muy fácil de hacer, la llamo la tarta “a prueba de personas que no hornean”, y también me gusta porque creo que las frambuesas son i-ncreíbles. Cuando cortas una rebanada hacen un diseño muy lindo, es como la bandera de los postres: almendras, frambuesas, almendras. Espero que se decidan a hacerlo en casa y consigan su final dulce!

Ingredients for pastry./ Ingredientes para base.

  • 175g flour/ harina
  • 30g ground almonds/ almendras molidas. (If you can’t find any just chop finely/ si no encuentras solo corta las almendras finamente).
  • 65g icing sugar/ azúcar glass
  • 130g butter (room temperature)/ mantequilla (temperatura ambiemte)
  •  one egg yolk

If you have a food processor simply blitz all the ingredients. If not mix all dry ingredients first, and then add the softened butter to make flour crumbs, add the egg yolk & knead the dough. Wrap it in greaseproof paper and put it in the fridge for 20 minutes.

Si tienes un robot sólo mezcla los ingredientes y une la masa con las manos. Si no, mezcla todos los ingredientes secos, agrega la mantequilla a temperatura ambiente y forma unas migas con los dedos. Agrega la yema de huevo y unifica la masa. Envuélvela en film y deja reposar 20 minutos en el refrigerador.

Roll out the pastry with enough flour on your workingtable, so it doesn’t stick, and carefully place onto a quiche or tart mould. Prick with a fork so it does not puff up when it’s in the oven. Keep in the fridge whilst you make the filling. Preheat oven 200C.

Estira la masa sobre una superficie con harina para que no se pegue y colócala sobre un molde para quiche o tartas. Con un tenedor marca unos hoyos para que la masa no se infle en el horno. Mantén en el refrigerador mientras haces la mezcla del relleno y precalienta el horno a 200C.

Ingredients for filling/ Ingredientes para el relleno

  • 300-350g raspberries /frambuesas
  • 3tablespoons of raspberry jam/ 3 cucharadas de mermelada de frambuesa
  • 3eggs/ huevos
  • 125 melted butter/ mantequilla derretida
  • 125g ground almonds/ alemdras molidas
  • 125g caster sugar/ azúcar granulada
  • 15g flaked almonds/ almendra fileteada

Instructions/ Instrucciones

Beat the sugar and the eggs together, add the melted butter and stir in the ground almonds. It’s so easy you can do it by hand. You’ll love this filling because the almonds give it a really nice moist consistency.

Bate los huevos y el azúcar, agrega la mantequilla y la alemndra molida. Es tan fácil que lo hice a mano. Les va a encantar el relleno porque las almendras le dan una consistencia suave y casi jugosa a la tarta.

Get the base and spread the jam on the pastry and cover with the raspberries. Pour the mixture over the rasapberries; and then scatter on the flaked almonds.

Saca la base de la tarta, esparce la mermelada sobre la masa, cubre la superficie con las frambuesas, y vierte la mezcla que acabas de hacer encima de las frambuesas. Agrega las almendras fileteadas.

Filling the tart/ llenando la tarta

Pouring mixture/ Vertiendo la mezcla

Bake for 35-45 minutes until the tart looks “golden and swollen” as Nigella puts it. You can serve it on it’s own or with more raspberries and cream or vanilla ice cream.

Hornea por 35-45 minutos hasta que la tarta se vea “dorada e hinchada” como diría Nigella. La puedes servir sola o acompañarla con mas frambuesas y crema o helado de vainilla.

By / Por Ana Rule (This is the dessert flag! /Esta es la bandera de los postres!)

I hope you enjoy it and try it at home, I’m sure it will be the perfect happy ending to your meal! 

Espero que lo disfruten y lo intenten en casa, estoy segura de que les dará el perfecto final feliz a su comida!

3 thoughts on “To tart or not to tart?

  1. Ana

    I LOVE it!!! AND…I loved eating it! Not only was the tart delicious, the company was fantastic! =)
    I just baked my second apple pie ever, and will try this one next!

    Besos!!

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  2. Suzanne Stephens

    It looks absolutely mouth-watering and thanks so much for your words of encouragement to non-bakers-I’ll definitely give it a try next time I have to dream up a dessert.

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